6 Kasım 2020 Cuma

Published Kasım 06, 2020 by with 0 comment

MARMARİS


 

 

Tatil beldeleri arasından bana sokakları, yapılaşması en düzenli gelen belde oldu. Beklemediğim kadar yeme- içme ucu. Ve de sakin …Güzeldi.

       Akyaka Orman Kampı’ndan günübirlik geldiğimiz Marmaris’in merkezindeki gezilecek yerleri gezmemiz yarım günümüzü aldı. Zaten tarihi gezilecek yerleri genellikle merkezde toplanmış.



     Pandemi döneminde olduğumuzdan çok sakindi ve tekne turları çok az yapılıyordu. Yerli turist de yok denecek kadar az. Sahilde güneşlenen ve denizde yüzen çok az insan vardı, lokantalarda bir iki masa doluydu nerdeyse. Konuştuğumuz esnaflar da az turist olmasından yakınıyordu.



   Her girdiğimiz dükkanda ateşimiz ölçüldü, genellikle dikkatli davranıyordu insanlar. Komik olan sıcaktan ateşimiz çoğunlukla 38 dereceye yakın çıkıyor ateşimize bakanlar da lütfen beş dakika dinlenin tekrar bakalım diyor. Allahtan beş dakika sonra ateşimiz düşüyordu. Ateşimizin enteresan iniş çıkışlarını çözmeye çalıştık bu tatilimizde. Ama orda çalışanlar sıcaktan ateşi çıkanlara çok rastladıkları için buna çok şaşırmadılar.



        Marmaris, tarihi kale etrafında genişlemiş ve tarihi yapılar 16-20.yy Osmanlı dönemine ait. Kale ve çevresindeki yapılar korunmuş ve restore edilip işletme olarak açılmış.



Marmaris’in dar sokaklarında yürümek çok güzeldi. Özellikle taş ve ahşaptan olan eski  yapılardan restore edilen takıcıları, hediyelik eşya satıcılarının yerlerini, kafeleri ve restoranları gezmek ve içerisine girmesek de göz atmak çok keyifliydi. Zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz. Hiç beklemediğimiz kadar da hediyelik eşyaların fiyatları ucuzdu. Zaten Marmaris’in içi şehirleşmiş nerdeyse.




       Merkezde gezilecek yerler özetle: kale, kalenin etrafındaki sokaklar, liman, iskele ve tabi ki de dar ve düzenli sokakları.



KALE VE MÜZE



Kale, Marmaris Limanı arkasında denize hakim konumda inşa edilmiştir.

Marmaris kalesine ait ilk bilgiler M.Ö.490-425 yılları arasında yaşayan HALİKARNASSOSLU (Bodrumlu) tarihçi Heredot vermektedir.

   Heredot lalenin ilk olarak M.Ö.3. binde yapıldığını söyler.



1390 yılında Osmanlı yönetimine giren Marmaris. 17. Yüzyıl gezginimiz Evliya Çelebi seyahatnamesinde kalenin 1522 yılında Osmanlı Hükümdarı Kanuni Sultan Süleyman tarafından Rodos seferi sırasında yaptırıldığını yaptırıldığını ve askeri üs olarak kullanıldığını yazmıştır.

 


        Giriş kapısı üzerinde inşa kitabesi bulunmaktadır. Kale ana kaya üzerine dört tabyalı olarak düzgün kesme taş ve moloz taşlarla inşa edilmiştir.

  Kalenin toplam yedi kapalı odası vardır. Avluda sağda ve solda yer alan merdivenlerden surlara çıkılıyor. Manzara çok güzel. Bazı eşyaların sergilendiği odalar da çok güzel ve düzenli bir şekilde sunulmuş.



Kale aynı zamanda müze olarak kullanılmakta.

4 adet teşhir salonu vardır.

      1.Salonda; Muğla ili, Datça ilçesi, Reşadiye Yarımadasında yer alan, antik kent KNİDOS dan gelen eserlerin sergilendiği “KNİDOS SALONU” vardır.




     Knidos salonunda, kazılardan çıkartılan mermer heykeller, süs eşyaları, amphoralar ve günlük kullanılan kaplar sergilenmektedir. Marmaris müzesinin önemli eserlerinden “Oturan Rahip heykeli” ve “Bronz Kın” dır.



     2. Salon;  “BURGAZ EMECİK SALONU”  Datça’da yer alan Burga

z ve Emecik kazılarından çıkarılan eserler sergilenmektedir.



     Burgaz kazısı eserleri klasik Hellenistik dönemin ait kandiller, figürinler (heykelcik), takılar, mezar buluntularından oluşmaktadır.



3. Salon;” MARMARİS VE ÇEVRESİ SALONU”  Bu salonda Marmaris ve çevresinde yapılan kurtarma kazılarından eserler ile satın alınan, hibe ve müsadere yoluyla müzeye kazandırılan eserler sergilenmekte.  Teşhirde pişmiş toprak kaplar, figürinler, kandiller, bronz süsler, süs eşyaları, takılar ve sikkeler yer almaktadır.



   4.Salon “TAŞ ESERLER SALONU”; Bu salonda mezar taşları, süslenmiş tapınak üst yapı elemanları ve heykel başları teşhir edilmektedir.

 

        


   İSKELE VE YAT LİMANI



      Güney Ege’nin en büyük yat limanına sahip olan Marmaris’te günübirlik Marmaris koyları gezisi olmakta.Çarşınıın hemen yanından turlar kalkmakta.Ancak maalesef bu sene pandemi sürecinden dolayı çok az tur yapılıyor. Özel tekneler de var bildiğim kadarıyla sizin günübirlik kiralayıp kendi istediğiniz koylara gidebildiğiniz.



              HAFZA SULTAN KERVANSARAYI

1545 Yılında kale ile eş zamanda yapılan üzeri kemerle örtülü kervansaray, Kaleye çıkan basamaklı sokağın girişinde BULUNUYOR.



    Günümüzde bu kervansarayın yedi küçük odası ve bir büyük odası var ve özel mülk olarak kullanılmakta. İçinde  hediyelik eşya satılan dükkanlar, kafe ve bar var.

 

 


 

KARİA YOLU

 


Marmaris ve civarında gezilecek yerleri ve Marmaris’in tarihini araştırırken KARİA YOLU diye bir yürüyüş rotası olduğunu keşfettim. Marmaris’in doğal güzelliklerini, Karia’ların yaşadıkları ve kendi kurdukları şehirleri, köyleri ektikleri tarları, savaşa gittikleri yolları görüp onların izinden gitmek çok keyifli olmalı.

 


      Karia Yolu beş bölüme ayrılmış. Bizim tatilde olduğumuz temmuz döneminde öğrendik ki yürüyüş için doğru zaman Temmuz gibi yaz ayları değilmiş. En uygun mevsim bahar aylarıymış. Ayarlamak istiyoruz seneye yapabilirsek inşallah.



     Karia Yolu hakkında detaylı araştırma yaparken karşıma https://kariayolu.com/ web adresi çıktı. Bu web adresinde Karia Yolu ile ilgili tüm sorularımın cevaplarını buldum. Buradan iletişime de geçebilirsiniz ve kitaplar da alabilirsiniz.



 Karia Yolu’nun bölümlerinden biri olan BOZBURUN YARIMADASI yürüyüş rotasını yapmak için ALTAY ÖZCAN’ın ” KARİA YOLU- Bozburun Yarımadası  Yürüyüş ve Gezi Rehberi “kitabını okuduk. Yürüyüş rotasını en ince ayrıntısına kadar yazması harikaydı. Nerdeyse her adımı anlatmış sağ olsun. Yanımıza kitabı alsak birkaç kişi ile KARİA yolunu yürüyebiliriz gibi…Benim aldığım kitap dışında Karia Yolu’nun diğer bölümlerini de anlattığı kitapları var.



         MARMARİS’İN TARİHİ

 

   


Marmaris’in tarihini daha önce AKYAKA yazımı   yazarken Karia tarihinin içinde yazmıştım. Marmaris Belediyesi sitesinde de çok ayrıntılı bir şekilde Marmaris ve civarının tarihi yazmakta, okumanızı tavsiye ederim.

BİZLER MARMARİSİ GEZERKEN ÇOK GÜZEL ANILAR DÖNDÜK


SİZLEREDE PATİ PATİ GEZİLER DİLERİM ):


0 comments:

Yorum Gönder