12 Şubat 2019 Salı

Published Şubat 12, 2019 by with 0 comment

DOĞU EKSPRESİ


DOĞU EKSPRESİ

 15.05.1949 yılında işletilmeye başlanmış. İlk yıllarında kim bilir kaç bin kişiyi Anadolu’dan  büyük şehirlere taşıdı . Babam da on beş yaşında 1957 yılında  Erzurum’dan bindiği kara trenle İstanbul’a gelmiş . Kendi tren yolculuğumuzu anlatırken ,   kara tren için kömürle  çalışırdı ve yolcuların elleri ve yüzleri  genellikle siyah olurmuş dedi. 


    Kara trenin 70 yıldır getirdiği ve götürdüğü insanlar; bıraktıkları köylerini, şehirlerini anlata anlata bitirememişler. Bunları duyan gençler, orta yaşlılar , bizde gidip görelim demişler ve görünce de beğenmişler  ve sosyal medyadan anlatıp tüm dünyanın merak ettiği yerlerden olmasını sağlamışlar. Biz de sosyal medyadan araştırdık ve yollara düştük.


Trenden Görüntüler

Doğu Ekspresi ile 1310 km yolculuk  yaparak Kars’a gitmeye 8 kişi karar verince bilet peşine düştük, meğer en zor iş bilet bulmakmış. Araştırdığımız yerlerde sabah 7.00 ‘de internetten TCDD’de biletler satışa çıkıyor  yazıyordu. Üç gün uğraştıktan sonra gece 12.00’de almamız gerektiğini anladık. Bu seferde 3-4 gün yataklılarda yer bulmak için uğraştık onu da yapamadık kaldık mı pulmanlara (koltuklara)


Pulman olunca ve tabii 6 günlük gecikmeli yer bulunca diğer arkadaşların  zamanları uymadı. Biz  kızımla caymadık büyük bir azimle gitmek için hazırlıklara başladık.


     Zor ve yorucu olacağını düşündüğümüz yolcuğumuz için ilk önce, bir ay önceden belli olan sefer için TCDD’nin internet sitesinden ANKARA-KARS biletlerini aldık.


İkinci olarak TCDD’nin sefer sayısı 15 gün önce belli olan PENDİK-ANKARA GAR’ı biletlerini internet'ten aldık . Bu sefer dönüş için bilet bulma telaşına düştük. Ve günleri sayarak


Gece 12’de TCDD’nin en fanatik takipçisi olarak gene pulmanda tek kişilik koltuklarda yer bulabildik ve şükrettik. Bence en zoru Doğu Ekspresinde gidiş- dönüş biletini aynı zamanda alamamak. Çok stres yaptı. Gidiş tamam da dönüş nasıl olacak sorularına çözüm üretmeleri gerekiyor…


           Doğu Ekspresinin kalkış saati her akşam 18.00 ve 24 saat sonra varıyor. Kars’dan kalkış saati ise sabah 8.00 ‘de olunca üç gece konaklayıp , karsı gezmek için iki tam günümüz oluyor. Bize Kars’ın tadını çıkartmak için bu mantıklı geldi.




Otel fiyatları ,her keseye göre var. İnternet'ten bulduğumuz otellerin hepsini aradık ve Polis Evi’nde karar kıldık. Uygun , temiz , güvenli daha ne olsun dedik ve 15 gün öncesinden yer ayırttık.



Doğu Ekspresinde dört pulman, iki kuşetli ve iki yataklı vagon ve yemek vagonu bulunmaktadır.



Pulman; normal koltuk tek kişilik veya iki kişilik mevcut, dört vagon var.
Örtülü Kuşet; Dört kişilik çek yatlı gibi düşünün, iki vagon mevcut
Yataklı vagon , İki kişilik ve sadece iki vagon var.  

 

 Gitmek isteyen  herkes bu vagonların peşinde, pulmanlarda yolculuk yapan biri olarak haklılar diyorum ve yataklı vagonların artırılması gerektiğini düşünüyorum ve söylüyorum.



TCDD küçük grupları dikkate almıyor görünüyor fakat kendi sitelerinde ‘Acente, dernek, öğrenci grubu, fotoğrafçılık grupları, dağcılık kulüpleri, vakıf vb.gruplar için iki yataklı vagon ilave edilmektedir. demişler.


Yatalı Vagon

İki kişilik yataklı vagonlar tarafına geçişi yasaklamışlar. Biz girdik ama ortalıkta kimse yoktu. Soramadık, nasıl bilet almışlar çok merak ediyorduk. Öğrenemedik…
     Neyse , mekanları değerli kılan insanlardır denir ya çok doğru bir söz. Bu sözün doğru olduğunu anladığım yerlerden biri oldu pulman vagonu. Farklı yerlerden farklı amaçlarla gelmiş insanlarla muhabbet etmek, yeni insanlarla tanışmak çok hoş oldu. Pişman değiliz.



Karasu Barajı

 Aynı zamanda pulman koltukları, kendi etrafında döndürülüyor ve böylece  arkadaşlarınızla karşılıklı oturabiliyorsunuz. Giderken, koltuk komşularımız 15 kişilik kadınlardan oluşan İzmir’den gelen gruptu. Sarmalar, börekler ve kekler yapmışlardı. Yol boyunca kahve ve çay yaptılar. Çok iyidiler.


Trende çoğu kişi bu kareyi en güzel çekmek için uğraşıyordu

 Trende , telefonları şarj yapmak için prizler mevcut olması da mükemmeldi. Biz 3. Vagondaydık priz vardı ancak 2. Vagonda şarj etmek için imkan yokmuş.  Üç numaralı vagon da ikramlar devam ederken 2 numaralı vagondan halay çeken grup geldi, şarkılar ve türküler ile eşlik edildi. Halay grubu, sık sık uğradı, alkışlarla karşılandı ve uğurlandılar. Bizim için hoş bir eğlence oldu.
   Geceleri ışıkları söndürmediler. Bu sizin için sorun olabilir göz bandı yararlı olacaktır.


Fena değil

Evde 2-3 ay elimde sürünecek 600 sayfalık kitabımı bitirdim. En kalın kitabınızı ve en tatlı sohbetli  arkadaşlarınızla  gidin derim. Yol manzaraları güzel olsa da yeterli olmuyor.



     Yemek vagonu, bize daha ferah geldi. Menüsü fena değil, yol manzarası daha net ve muhabbetler keyifli sık sık uğradık.



Tuvaletlerden bahsedersek , beklentinin üstünde temizdi, alternatif fazla neredeyse her vagonda alaturka ve alafranga tuvaletler var. Tercih sizin.



    Bizde Erzurum’a varmadan cağ kebabı söyledik, biraz soğuk olsa da çok iyidi. Etinden dediler. Çoğu kişi Gelgör kebaptan söyledi ancak biz Karslı bir arkadaşımız tavsiyesi ile Muammer Usta’dan cağ kebabımızı söyledik. Gayet güzeldi. İki taraftan da yiyenler memnundu.



Resimden daha güzeldi 
Gidişimiz 30 saat sürdü, karşıdan gelen trenlerin geçişlerini bekledik. Her an rötar yapabilir ki konuştuğumuza göre genellikle rötar yapıyormuş. Hazırlıklı olun derim.





      Dönüş yolculuğumuzda manzaramızda  değişiklik oldu. Bir gün önce yağan karın etkisi ile beyaz rengin etkisi  ile Erzurum’a kadar  her yer karla kaplıydı ve muhteşemdi.



Beyazlar içinde karasu deresi

Dönüş yolculuğunda , gidiş trenimizdeki veya Kars’ı gezerken karşılaştığımız kişiler vardı. Böylece de muhabbetler daha samimiydi. Tabi ki ikramlar ve halay ekipleri daha fazla idi. Antalya’dan katılan grup, vagonu ışıklarla süslediler ve caz dahil şarkılar ve türkülerle tren yolculuğunu daha eğlenceli kıldılar. Sanki yol daha kısaldı. Güzel anılar biriktirdik. MEKANLARI DEĞERLİ KILAN İNSANLAR’ın varlığının çok doğru olduğunu ispatladılar.


Kar parlıyordu

    Dönüş yolculuğumuz 26 saat sürdü. Trende her istasyonda bilet kontrolü yapan görevlilerden bahsetmeden bitirmek istemiyorum. Her türlü soruya sabırla cevap vermelerini, şarkılı-türkülü ortama hemen uyum sağlamaları, bavullara yardım etmeleri ve çöpleri toplamaları ile takdiri topladılar.


Karasu deresi sık sık kıyafet değiştirdi
Görevliye , rötar varmı diye sorunca verdi

Rötarı Hesaplamak için Gerekli

Bitirdim

kars son durak

Biz Doğu Ekspreste Yolcuğu Sevdik.En Kısa Zamanda Van'a da Trenle gitmek istiyoruz.

SİZLERE DE PATİ PATİ GEZİLER :)



   



   

0 comments:

Yorum Gönder