12 Haziran 2018 Salı

Published Haziran 12, 2018 by with 0 comment

ADANA


GEZİ BLOğumuz
Adana gezisi
25 ocak 2018-30 Ocak 2018
Aslında bizim Adana’ya geliş sebebimiz düğün vesilesiyle oldu.Ama böyle güzel bir şehre gelip de gezmeden ayrılmak olmazdı.Bu ilk yazımızda size Adana’da yaşadığımız denyemleri,gezdiğimiz yerleri,güzel anılarımızı ve daha bir çok şeyi anlatacağız.

İLK GÜN :

İlk gün gezdiğimiz yerler: Seyhan barajı ve Adana merkezi üstünkörü bir şekilde araba ile gezdik.
Konaklama:Akraba evi(tüm gezi boyunca)
Ulaşım : Özel araba
·      Seyhan Barajı:








 
Adana yakınında, Seyhan Irmağı üzerinde kurulmuş olan baraj gölü ve hidroelektrik santralı.Çukurova'nın sulanmasında büyük rol oynayan bu baraj gerçekten güzel bir şekilde şehre adapte olmuş.Rengi yeşilimsi fakat bu şehre canlılık katan bir özellikte.Aynı zamanda gölün kıyısında piknik yapılabilecek yeşil alanlar bulunmakta.Bizim buraya kışın işimiz düşsede yazın buralar dolup taşıyormuş.
Diğer günlerde Adana merkezi daha detaylı bir şekilde gezdiğimiz için oraları yazının ilerleyen kısmında anlattım.
İKİNCİ GÜN :
İkinci gün ise nikaha ve kına gecesine gittik ve Adana’nın yöresel oyunlarını yerinde izlemiş olduk.








O gün Adana Kebabını Adana’da tatmış olduk.Ve kızım ilk defa yemesine rağmen hayran kaldı tabiki ben de.Kebabın yanında aynı zamanda şalgam ve altı meze de birlikte geldi ve gerçekten İstanbul’a göre çok daha uygun fiyatta.Kişi başı 20 lira gibi bir fiyattı.Bu yerin ismi de Beyzade Kebap aklınızda bulunsun.
ÜÇÜNCÜ GÜN :
GEZDİĞİMİZ YERLER: Küçük Saat,Büyük Saat,Sabancı Merkez Camii,Merkez Park,Ulu Camii ve Külliyesi,Yağ Camii,Taş Köprü,Kazancılar Çarşısı,Adana Toptancıları
Ulaşım: İlk olarak özel araba ile merkez camiye ulaşım ve daha sonra yürüyerek ulaşım
·      Küçük Saat :
Küçük saatten beklentimiz çok fazlaydı ama gerçekten çok küçüktü.Biz açıkçası uzaktan bakmakla yetindik.Daha sonra öğrendiğimize göre 1925 yılında İş Bankası tarafından yapılmış.
·      Büyük Saat:
Büyük Saat Kazancılar Çarşısının girişinde bulunmakta ve Küçük Saate göre çok daha etkileyici bir yapı.Osmanlı zamanında(1882) yapılmış olan bu saat şu an Türkiye’nin en büyük saatiymiş.Yağmalanmalar sonucu Cumhuriyet döneminde restore edilmiş.32m uzunluğunda.


·      Sabancı Merkez Cami :
Bizim bu camii hakkındaki yorumumuz gerçekten çok görkemli ve büyük bir yapı olması.Ama bu Adana’nın sembolü olan camiyi daha detaylı öğrenmek için Sabancı Vakfı’nın sitesinden öğrenmenizi isterim:


Taş Köprüden Caminin görünümü:


·      Yağ Camii :
Eskiden küçük bir Ermeni Kilisesi olan yapı daha sonra Ramazanoğlulları tarafından 1501’de camiye çevirilmiştir.Yağ Caminin ismi eskiden avluda yağ pazarı kurulmasından gelmekteymiş.Bu camide mutlaka görülmesi gereken görkemli bir cami.



·      Ulu Cami ve Külliyesi:
1507’de Ramazanoğulları beyi Halil Bey tarafından yaptırılmıştır.Cami,medrese,türbe ve vakıf sarayı olarak kullanılmaktadır.Renkli taş ve iznik çini süslemeleri göze çarpmaktadır.Bu külliye açıkçası bu gezide bizi en çok etkileyen,günün yorgunluğunu gideren yer oldu.Gerçekten orada öyle bir yer olmasını hiç beklemiyorduk adeta gizli bir cennet gibi…Ağaçlar altında,medresenin içinde küçük ve tatlı bir çay ocağı,ezanı bekleyen insanlar,tatlı kediler,demli çaylar,bağımsız gazete okuyan kediler ve daha nice güzellikler….Buraya BA YIL DIK
.
Kesinlikle bu uygun fiyatlı şirin yerde çay içmenizi öneriyorum.Sizin de bayılacağınıza eminim.Ve ayrıca burada Adanada ilk defa bir kedi gördük.


·      Merkez Park:
Merkez Park,Sabancı Cami yanında büyük bir alan kaplamaktadır.2004 yılında yapılmıştır.Bu alan aileler için çok uygun bir yer bizce.Turunç ağaçları,oturulabilecek çimler,Seyhan Nehri manzarası,tahta köprüler ve daha niceleri…Şehirde yorgunluğunuzu atıp,keyifli yürüyüşler   yapabileceğiniz bir yer.

·      Kazancılar Çarşısı :
Bu çarşı Adana’nın geleneksel çarşısıymış ama zamanla eski ve yeninin sentezine uğramış bir çarşı bizce.Karmaşık ama gerçekten hala tarihi dokuya sahip bir alan.Sevdiklerinize hediyelik eşya almak için ideal bir yer.




DÖRDÜNCÜ GÜN:

Gezdiğimiz yerler: Düğün,Çınarlı köyü,Çukurova Üniversitesi

·      Çınarlı köyü :
Buraya köy veya mahalle de denebilir,burada akrabamız oturduğu için burada bir gece bulunduk.Burası yeni yerleşime açılmış bir yer bu nedenle çok bilinen bir yer değil.Evleri ve insanları kaliteli.
·      Çukurova Üniversitesi:
Bu üniversite,Adana’nın büyük bir kısmını kaplıyor.Çok yeşil,bakir bir yer.Çok fazla gezme fırsatımız olmadı.Burası Balcalı Köprüsünün kenarından itibaren yerleşmiş.Ziraat fakültesinin uygulama alanını gördüğümüzde çok hoşumuza gitti,çok düzenliydi.

BEŞİNCİ GÜN – DÖNÜŞ :
Gezdiğimiz yerler : Hakkıbeyli köyü,Taş Köprü
·      Hakkıbeyli-Handere Köyü:
Bu köy bizim köyümüz.Anneannemin büyüdüğü yer.Bu köyde her köy gibi yaşlıların ikamet ettiği haftasonu çocuklarla şenlenen bir köy.Şirin mi şirin bir ilkokulu,pazarı,küçük meydanı,kahvehanesi ve tabiki yemyeşil ağaçları…Bu köyde benim çoğu akrabalarım var ve evleri müstakil şekilde.Ve tabiki vazgeçilmez www.sabancivakfi.org ağaçları,limon ağaçları,küçük kuzuları,yoldan geçen sürüleri var.Bildiğimiz tatlı,doğal bir köy.







·      Köyümüzün Barajı
Burası ayrı bir güzellikti,köyün toprağının sulanması için yapılmış.Balık tutmak,piknik yapmak,ip atlamak için ideal bir yer.Haftasonu çayını alan buraya gidiyor.
·      Taş Köprü:
Seyhan ve Yüreğir’i birbirine bağlayan köprü,Roma İmparatorluğu döneminde(1. Yüzyıl) yapılmış.Restore edile edile günümüze kadar gelebilmiş,hala kullanılan en eski köprüdür.Tarihi dokusundan bir şey kaybetmemiş.Estetik zevkimizi doyuran bir yapıda.Gün batımında Seyhan Nehrine bakmak çok hoştu ve manzara olarak da Merkez Cami görünütüsü vardı.Bu manzarayla Adana bizi uğurlamış oldu.



Böylece Adana maceramız son buldu.Maceramıza katkıda bulunan,emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz.Bizim çok tatlı anılar,güzel deneyimler oldu.Bir daha gezebilmeyi çok isteriz.Umarım sizi de heveslendirebilmişizdir.Ama kışın gezmenizi öneririz J Hepinize keyifli gezmeler…

0 comments:

Yorum Gönder